Eerste kamer stemt in met nieuwe wet ontslagvergoeding

By | June 10, 2014

De eerste kamer heeft ingestemd met de wet werk en arbeid van de minister van sociale zaken. Onder deze nieuwe wet valt ook de ontslagvergoeding die per 1 juli 2015 ingaat. De FNV is tevreden met de aanname van de nieuwe wet. De nieuwe wet is precies aangenomen zoals hij ook is voorgesteld. Werknemers die minimaal twee jaar in dienst zijn geweest, krijgen dan dus recht op een ontslagvergoeding, ofwel transitievergoeding.

Ontslagvergoeding door de eerste kamer

Behalve de coalitie, die bestaat uit de VVD en de PvdA, stemden ook het CDA, D66, GroenLinks, de CU en de SGP voor het voorstel van minister Lodewijk Asscher. De nieuwe wet werk en arbeid regelt ook dat werknemers met een tijdelijk contract, eerder een vast contract krijgen. Op dit moment is dat nog na drie jaar, vanaf 1 juli 2015 is dit na twee jaar. Ook is het nu zo, dat de periode die als opeenvolgend wordt gezien, drie maanden is. Dit wordt verlengd naar zes maanden.

Voorbeeld: op 1 januari 2015 krijgt Piet een tijdelijk contract van een jaar. Dit wordt op 1 januari 2016 verlengd. Op 1 januari 2017 moet Henk nu een vast contract krijgen. Het kan echter ook dat zijn contract niet wordt verlengd. Vanaf 1 juli 2017 kan Henk dan toch weer een tijdelijk contract krijgen (zes maanden). Dit kon vroeger al vanaf 1 april. Hierdoor hoopt de regering zogenaamde draaideurconstructies te voorkomen, waardoor werknemers aan een lijntje werden gehouden, maar geen vast contract krijgen. Tegenstanders zeggen dat werkgevers de werknemers nu eerder gaan ontslaan.

Ook de WW uitkering gaat veranderen, men kan nu 38 maanden na ontslag een uitkering krijgen, dit wordt stapsgewijs verlaagd naar 24 maanden. In 2019 zal het 24 maanden zijn.

Bekijk hier het volledige overzicht van de veranderingen van de ontslagvergoeding.