Re-integratie na beëindigingsovereenkomst

Een beëindigingsovereenkomst rekent af met het tijdrovende aspect van een ontslagprocedure. Daarbij zijn immers talloze stappen die ondergaan moeten worden, voordat het UWV akkoord geeft voor de ontslagvergunning. Een beëindigingsovereenkomst geeft rust, duidelijkheid en is doeltreffend. Wat komt er bij een beëindigingsovereenkomst kijken? Om het juridische verhaal omtrent de beëindigingsovereenkomst duidelijk uit te leggen, vind je in deze artikelreeks drie delen. In ieder deel wordt een aspect van de beëindigingsovereenkomst extra belicht, om zo een duidelijk beeld te kunnen schetsen van de beëindigingsovereenkomst. In dit artikel deel 3: re-integratie na beëindigingsovereenkomst. Als je arbeidsovereenkomst beëindigd wordt, wil je natuurlijk weer zo snel mogelijk aan het werk. Hoe regel je de re-integratie? Het slot van deze artikelreeks.

Wat is een vaststellingovereenkomst ook al weer?

Zoals ook in deel 1 en 2 van dit artikel, even een opfrisser voor het geheugen. Een beëindigingsovereenkomst is een praktisch, effectief alternatief voor het tijdrovende ontslagvergunning-proces. Dit is sneller dan het traditioneel eindigen van de arbeidsovereenkomst.

Met deze snellere oplossing worden afspraken gemaakt over:

  • De ontslagdatum;
  • De hoogte van de transitie (of ontslag-)vergoeding,
  • De uitkering (in geld) van vakantie en vrije dagen;
  • Opgespaard en resterend vakantiegeld;
  • Een budget voor re-integratie: hieronder kunnen eventuele omscholingskosten vallen, outplacement (begeleiding naar een andere functie/baan), positief getuigschrift en vergoeding van juridische kosten.

 

Re-integratie

Re-integratie is een belangrijk onderdeel van het opnieuw indiensttreding bij een bedrijf. Zeker na een langdurig, vermoeiend conflict bij de vorige werkgever is het belangrijk om een goed re-integratieproces te hebben. Het kan lastig zijn om opnieuw je draai te vinden in een bedrijf. Je zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en durf heeft misschien een klap gehad.

Tijdens de onderhandeling over de eisen van de beëindigingsovereenkomst is de transitievergoeding een belangrijk punt. Minstens zo belangrijk is echter een budget voor re-integratie. Een conflict mag immers geen reden zijn voor een verminderde werklust, zelfvertrouwen en carrière. Regel een budget voor omscholingskosten. Met een diploma(s) maak je een significant hogere kans op de arbeidsmarkt. Daarnaast sta je sterken: je hebt tijdens de scholing nuttige lessen geleerd. Je kunt naast scholing in je vakgebied, ook denken aan scholing op het gebied van sollicitatie, presenteren en leiderschapskwaliteiten. Sommige bedrijven bieden hulp aan bij outplacement: begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan. Daarnaast zit hierbij ook begeleiding bij het verlaten van je oude baan. Dit wordt vaak verloochend, maar dit kan onbewust knap lastig zijn. Met deze begeleiding sta je binnen no-time weer zelfverzekerd in je schoenen op de arbeidsmarkt. Klaar voor een nieuwe uitdaging.

Tot slot: win advies in

In deze artikelreeks heb je de belangrijkste aspecten van een beëindigingsovereenkomst bij uitdiensttreding gelezen. Een beëindigingsovereenkomst is een snel en effectief alternatief voor het langdradige proces naar een ontslagvergunning. Een goede beëindigingsovereenkomst helpt je snel weer op weg voor, tijdens en ná de uitdiensttreding. Je hoeft er dan niet alleen voor te staan, zowel mentaal als financieel. Met een solide beëindigingsovereenkomst ben je voorbereid op de toekomst.

Win hiervoor advies in. Samen met een juridisch adviseur kun je je wensen aangeven. Daarnaast kun je de wensen van de werkgever doornemen, zodat er een goede onderhandeling kan plaatsvinden. Op deze manier ben je binnen een mum van tijd weer op je plek, bij een nieuw bedrijf.