Concurrentiebeding

Wat is concurrentiebeding?

Het kan voorkomen dat er in uw contact wordt gepraat over een concurrentiebeding. Dit is een speciale regeling die de werkgever bescherming biedt tegen concurrentie. Maar wat houdt het precies in? Concurrentiebeding wordt vaak toegepast door werkgevers als zij u bepaalde informatie en kennis verschaffen die voordelen kunnen opleveren bij de concurrerende partij. Vaak wordt er bijvoorbeeld in het contract opgenomen dat u het eerste jaar na ontslag niet mag werken bij een concurrent van het bedrijf.

Wanneer zit u zeker vast aan concurrentiebeding?

Als u akkoord bent gegaan met een contract onder concurrentiebeding is het moeilijk deze nog te omzeilen. Zo kan een werkgever eisen dat u minimaal een aantal jaar in dienst blijft als ze een opleiding voor u betalen. Ook na uw dienstverband kunnen ze u dwingen om voorlopig niet bij concurrerende bedrijven aan de slag te gaan. Als het voor u niet mogelijk is om aan een baan te komen door het concurrentiebeding kan een kantonrechter uitzoeken of het belang van de werkgever echt zo zwaar weegt dat het niet mogelijk is voor u om bij een ander bedrijf te gaan werken.

Wat zijn de gevolgen als u het concurrentiebeding breekt?

Bent u ondanks het concurrentiebeding toch in dienst getreden bij een geduchte concurrent van uw oude werkgever? Dan kunnen er pittige sancties optreden. Zo kan uw oude werkgever, als deze kan bewijzen dat er sprake is van een overtreding van het concurrentiebeding, hoge boetes uitdelen en zelfs eisen dat u voorlopig niet meer mag werken bij de concurrent. Denk niet te licht over deze sancties: de boetes kunnen hoog oplopen.

Verschil tussen concurrentiebeding en relatiebeding

Concurrentiebeding en relatiebeding worden vaak in de verkeerde context gebruikt. De verschillen zijn echter zeer groot, dus het is belangrijk om het verschil te begrijpen. Concurrentiebeding is vooral belangrijk als het gaat om bedrijven die specifieke werkwijzen hebben ontwikkelt om zo zoveel mogelijk klanten binnen te halen. Als u vervolgens naar de concurrenten stapt en deze informatie zou delen, zou het uw nieuwe werkgever een voorsprong geven. Concurrentiebeding voorkomt deze situaties.

Relatiebeding heeft tot doel om de klanten van een werkgever te beschermen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk voor ex-werknemers om als ZZP’er te beginnen en oude klanten en relaties mee te nemen. Relatiebeding beschermt de ex-werkgever tegen schade in het klantenbestand.

Vast aan een concurrentiebeding: wat nu?

Zit je op dit moment vast aan een concurrentiebeding en wilt u wel weer graag aan de slag in uw sector? Neem dan vrijblijvend contact met ons team op. Wij zoeken gemakkelijk en snel voor u uit wat mogelijk is en hoe u weer aan het werk kan zonder het concurrentiebeding te overtreden. Ook voor vragen en advies kunt u gerust contact met ons opnemen.