Ontslagvergoeding, transitievergoeding en gouden handdruk

Wanneer je op je werk wordt ontslagen zonder dat er dwingende redenen aan je ontslag verbonden zijn heb je in bepaalde gevallen recht op een zogenaamde ontslagvergoeding. Deze vergoeding is als het ware een soort van compensatie om het verlies aan inkomsten van de komende maanden op te vangen. Daarnaast dient de ontslagvergoeding of gouden handdruk ook als een soort van tijdelijk inkomen in afwachting van een nieuwe job.

Ontslagvergoeding wordt transitievergoeding

De ontslagvergoeding zoals we deze in Nederland allemaal kennen wordt met ingang van 1 juli 2015 vervangen door de zogenaamde transitievergoeding. Deze nieuwe benaming moet er voor zorgen dat werknemers de ontslagvergoeding gaan zien als een vergoeding die louter en alleen dient om de tijd te overbruggen die nodig is tot aan de start bij een nieuwe job. Nu nemen ontslagen werknemers doorgaans veel te veel tijd waardoor ze uiteindelijk toch nog in de financiƫle problemen komen. Samen met de naamsverandering wordt er vanaf 1 juli 2015 ook gebruik gemaakt van een nieuwe berekening en zal er een maximale transitievergoeding gelden van 75.000 euro.

Gouden handdruk voor de toekomst

Ook de zogenaamde gouden handdruk is niets meer of minder dan een mooie benaming voor de ontslagvergoeding. Door gebruik te maken van deze benaming wordt er gesuggereerd dat de werkgever zijn ontslagen werknemer voorziet van de nodige financiƫle middelen om de nabije toekomst te kunnen overbruggen. Binnen de bedrijfswereld is de term gouden handdruk misschien nog wel de vaakst gebruikte wanneer het aankomt op werknemers die een ontslagvergoeding hebben ontvangen.