Wat te doen bij ontslag?

Wanneer je net je ontslag hebt gekregen gaat er natuurlijk bijzonder veel door je hoofd. De eerste vraag die je, je natuurlijk stelt is hoe het nu verder moet. Niet alleen kom je namelijk zonder werk te zitten, daarnaast valt ook het daarmee gepaard gaande inkomen weg. Gelukkig worden ontslagen werknemers in Nederland op een correcte manier opgevolgd en kunnen ze aanspraak maken op een bepaald aantal financiƫle compensaties. De belangrijkste is ongetwijfeld de ontslagvergoeding. Let wel, deze wordt uitsluitend toegekend aan mensen die buiten hun wil om zijn ontslagen. Met andere woorden, een ontslag om dringende redenen komt nooit in aanmerking voor het ontvangen van de ontslagvergoeding. We vertellen je in dit artikel graag alles over wat te doen bij ontslag.

Het ontvangen van een ontslagvergoeding

Wanneer je bent ontslagen heb je als werknemer in bepaalde gevallen recht op een (riante) ontslagvergoeding. Deze vergoeding moet er voor zorgen dat de werknemer zich tijdelijk op financieel vlak geen grote zorgen hoeft te maken tot op het ogenblik dat hij of zij opnieuw werk heeft gevonden en dus terug over een vast inkomen beschikt. De ontslagvergoeding is een vergoeding die niet zomaar vrij kan worden bepaald. Dit gebeurt door de zogenaamde kantonrechter en wordt gebaseerd op basis van een aantal factoren. Je dient er daarnaast ook steeds rekening mee te houden dat er een belasting wordt ingehouden op het laten uitkeren van je ontslagvergoeding.

Werkloosheidsuitkering na ontslag

Ontslagen werknemers beschikken na afloop van hun ontslag uiteraard ook over de mogelijkheid om een zogenaamde werkloosheidsuitkering te ontvangen. Vroeger was je verplicht om daarvoor beroep aan te tekenen tegen je ontslag, maar dat is niet langer het geval. Let wel, wanneer je zelf ontslag hebt genomen op je werk wordt er gekeken naar de reden van het ontslag. Gaat het bijvoorbeeld om een noodzakelijk ontslag of niet. Afhankelijk van het resultaat van dit onderzoek zal er uiteindelijk worden beslist of je als voormalig werknemer al dan niet in aanmerking komt om een werkloosheidsuitkering te ontvangen.