Ontslagvergoeding banksparen

Wanneer je wordt ontslagen kan je in bepaalde gevallen rekenen op een mooie ontslagvergoeding. Mensen die ontslagen zijn gaan steevast op zoek naar een mogelijkheid om zo weinig mogelijk belasting te betalen over hun ontvangen ontslagvergoeding. Dat is natuurlijk niet meer dan terecht, want niemand staat graag een groot deel van zijn ontslagvergoeding af. Deze vergoeding moet er immers voor zorgen dat je de komende periode op financieel vlak probleemloos kan doorkomen. Echter, bij een directe afrekening dien je doorgaans rekening te houden met een zeer aanzienlijke afhouding. De ontslagvergoeding banksparen is echter één van de mogelijkheden die voor handen zijn om de impact van je loonbelasting te verminderen. We vertellen je er in dit artikel graag alles over.

Hoe banksparen met mijn ontslagvergoeding?

Wanneer je er voor kiest om je ontslagvergoeding meteen op je bankrekening te laten storten zal de werkgever verplicht zijn om meteen de zogenaamde loonbelasting af te houden. Het resultaat is dan dat je slechts een aanzienlijk beperkter bedrag op je bankrekening ontvangt dan de werkelijke ontslagvergoeding. Om de impact van je belasting zo laag mogelijk te houden kan je er voor kiezen om je ontslagvergoeding op een geblokkeerde rekening te laten storten. Het kan daarbij gaan om een gewone spaarrekening, maar ook om een zogenaamde beleggingsrekening. In het eerste geval zal je bij ontslagvergoeding banksparen op een spaarrekening steevast een vaste rente ontvangen. Hier is ook geen enkel risico aan verbonden. Dat is wel het geval wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van de beleggingsrekening. In dit geval kan je een hogere rente in het vooruitzicht stellen, maar je kan er ook verlies mee maken.

Uitkerende fase bij ontslagvergoeding banksparen

Wanneer je, je ontslagvergoeding laat storten onder de vorm van banksparen spreekt het voor zich dat je op een bepaald ogenblik wel een bepaalde uitkering zal willen ontvangen. Ook op dat vlak beschik je over verschillende mogelijkheden. Je kan in principe starten met een directe periodieke uitkering, maar je kan er ook voor kiezen om gewoon een vermogen op te bouwen en het geld te laten staan tot op een bepaalde datum. Bijzonder vaak kiezen mensen er voor om hun ontslagvergoeding banksparen om te zetten in een maandelijks extra stukje inkomen. Dat is op zich best interessant, alleen is de bank dan verplicht om loonheffing in te houden waardoor je opnieuw een stukje van je geld verliest. Wat voor jou de interessantste mogelijkheid is kies je natuurlijk zelf. Je kan met banksparen heel veel verschillende wegen bewandelen, maar het fiscaal voordeel zal uiteindelijk vaak de doorslag geven.